top of page

4 ARALIK 2022 TARİHİNDE YAPILAN ORTADOĞU SİMÜLASYON SONUCUNDA BM KOMİTESİNİN KARARI

KONU: Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi’nin 4 Aralık 2022 ve 5806/2022 sayılı Ortadoğu Simülasyonu’nda Ortadoğu’da Kadınların Siyasi ve Toplumsal Rollerine Mısır, Irak, Suriye, İsrail ve Suudi Arabistan devlet temsilcileri tarafından çözüm önerisi sunulmasıdır. Devletlerin çözüm önerileri sonucunda Suudi Arabistan devleti temsilcilerinin çözüm önerilerinin kabul edilmesidir.


AÇIKLAMALAR

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi’nin 4 Aralık 2022 tarih ve 5806/2022 sayılı Ortadoğu Simülasyonu kararında, Ortadoğu ülkelerinin büyük kısmında kadınların sosyal, siyasal hak ve özgürlüklerinin kısıtlanması doğrultusunda önemli derecede sorunlar yaşandığı hakkında tespit yapılmıştır.

Şöyle ki;

Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlar yalnız hükümetler ile değil, yerel sivil toplum örgütleriyle de iş birliği yaparak sosyal, siyasal, eğitim ve kadın hakları alanlarında farkındalık sağlamak doğrultusunda varlığını göstermelidir şeklinde özetlenebilir.


İran’daki Protestoların Ortadoğu’da Yansıması

Simülasyon devletlerinin değindiği hususların merkezinde İran’daki protestolar haklarını arayan insanlar için bir umut ışığı doğururken bu insanlara destek olabilecek devlet-üstü kuruluşlar tabii olduğu yardımları yapmalıdırlar ancak bu yardımlar yapılırken söz konusu ülkelerin içişlerine müdahale edilmemelidir çünkü bu durumlar otoriter rejimler için kamuoyuna protestocu insanların ülkenin milli çıkarlarına zarar vermek istediği yönünde algı yaratmasına imkan sağlamaktadır. Söz konusu rejimler bu sayede olası bir şiddeti meşrulaştırabilmektedir.


Rejimlerin Yapması Gereken Değişiklikler ve Bağımsız Kadın Hakları Örgütleri

Pozitif bilimlerden uzak kalmış Ortadoğu halkları için yaşanan protestoların sonucu oldukça vahim olabilmektedir. Söz konusu rejimlerin sivil devlet kuruluşlarından ayrışıp bağımsız, kadın haklarını öncelik kılmış ve pozitif bilimlerde gereken desteği sağlayabilecek örgütlerin kurulmasına ortam ve destek sağlaması yönünde kararlar kılınmıştır. Söz konusu bağımsız kadın hakları örgütlerinin öncelikle toplumsal cinsiyet, yaş, sağlık durumu, azınlık olma durumu, engellilik, göçmen ya da sığınmacı olma, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği anayasalara ayrımcılık yapılamayacak şekilde eklenmesidir. Kadınların haklarını özgürce arayacağı bağımsız mahkemeler kurulmalıdır ve kadınların haklarını ilgilendiren yasama ve yürütme süreçlerine bağımsız kadın örgütlerinin anlamlı katılımı sağlanmasıdır. Kadınlara yönelik ayrımcılığın ortadan kaldırılması için toplumsal cinsiyet temelli rollerin, ön yargıların ve gelenek göreneklerin dönüştürülmesi gerekmektedir. Rejimlerin kadına yönelik şiddete yaklaşımını ve bu alandaki politikalarını bu bakış açısıyla değiştirmesi sağlanmasıdır.


Medya Yayın Organlarının Kadın Haklarına Etkisi

Medyanın, cinsiyetçi ve kadına yönelik ayrımcılığı meşrulaştıran dilini dönüştürmesine yönelik kılavuz ve rehberler sivil toplum kuruluşlarının ve uluslararası örgütlerin temsilcilerinin, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği vb. Gibi katılımıyla hazırlanmasıdır. Medyanın söz konusu kulavuz ve rehberlere göre hareket etmesi zorunlu ve değiştirilemez olarak sağlanmasıdır. Ek olarak, kadınların hakları gerke kamu kuruluşlarıyla ya da uluslararası örgütler gerekse de medya tarafından kadınlara eksiksiz bir biçimde anlatılması ve uygulanmasıdır.


Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi’nin Karar Bağlayıcılığı

Simülasyonda varlığını göstermiş Ortadoğu Devletlerinden Suriye, İsrail, Mısır, Suudi Arabistan ve Irak Birleşmiş Milletler juriliğinde İran’daki Protestoların yükselişi doğrultusunda Ortadoğu’da temel kadın hakları sorunlarına eğilmiş ve çözüm önerileri sunmuştur bunun akabinde Birleşmiş Milletler Komitesi Suudi Arabistan Devleti temsilcilerinin önerilerinde karar birliği sağlamıştır.


SONUÇ VE İSTEM: Birleşmiş Milletler Komitesi’nin Ortadoğu’da Kadın Hakları Simülasyonunda yer verilen hususlar dikkate alındığında; Suudi Arabistan temsilcileri çözüm önerilerinde kabul birliği sağlanmıştır.



EKLER:

1. BM Komitesinin Ortadoğu Simülasyonu sonucunda bağlayıcı kararının Türkçe metni.

2. BM Komitesinin Ortadoğu Simülasyonu sonucunda bağlayıcı kararının İngilizce metni.

74 görüntüleme2 yorum

2 Comments


🙌⚖️🌍

Like

Özge Kesici
Özge Kesici
Dec 10, 2022

👏🏻💫

Like
bottom of page